Oletko perustamassa yritystä ja mietit kannattaako yrityksen kirjanpito tehdä itse? Olet myös saattanut tehdä kirjanpitoa itse ja nyt harkitsen sen ulkoistamista.
Ensin sinun tulee ymmärtää, mitä yrityksen kirjanpidon tekeminen vaatii. Kirjanpidon tekeminen itse, antaa sinulle paljon tietoa ja pysyt ajan tasalla yrityksen liiketoiminnasta, mutta se vaatii sinulta myös paljon perehtymistä, tarkkuutta sekä aikaa.
Tässä artikkelissa kerromme, mitä hyötyä on toiminimen tai osakeyhtiön kirjanpidon tekemisestä itse ja missä tilanteissa ulkoistaminen on paras ratkaisu.
MITÄ YRITYKSEN KIRJANPITOON KUULUU?
Yrityksen kirjanpidolla tarkoitetaan yleisesti sitä, että kaikki yrityksen tulot ja menot kirjataan säännöllisesti ja järjestelmällisesti. Kirjanpito on lakisääteinen velvollisuus, joka säädetään kirjanpitolaissa.
Kirjanpidosta kannattaa huolehtia, sillä oikein tehtynä, kirjanpito helpottaa verotietojen antamista Verohallinnolle. Kirjanpidon avulla voit varmistua, että yrityksesi maksaa oikean määrän veroa. Tilikausi kestää tavallisesti 12 kuukautta ja yrityksen tulos selvitetään kirjanpidon avulla tilikausittain.
Kirjanpito voi tuntua haastavalta, sillä siihen sisältyy paljon muutakin, kuin pelkästään tulojen ja menojen kirjaaminen. Esimerkiksi arvonlisäverostaon tehtävä ilmoitus verohallinnolle kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain, riippuen yrityksen koosta.
Kirjanpidossa tulee myös huomioida, että osa markkinointikuluista voi olla verovähennyskelpoisia, kun taas edustuskulujen vähennysoikeus on rajoitetumpaa.
Osakeyhtiön kirjanpito on jonkin verran tiukempaa, sillä se on kahdenkertaista kirjanpitoa, eli maksutapahtumat kirjataan kahdelle tilille, debet- ja kredit -puolille. Osakeyhtiön täytyy tehdä vuosittain muun muassa tilinpäätös, tilintarkastus sekä yrittäjän täytyy myös hoitaa kirjanpidossa työntekijöiden palkanlaskenta.
Yrityksen kirjanpito on laaja kokonaisuus, mikäli haluat perehtyä aiheeseen – tutustu aikaisempaan artikkeliimme Uusien ja pienten yritysten kirjanpito.
MITÄ YRITYKSEN KIRJANPIDON TEKEMINEN ITSE VAATII JA MITKÄ OVAT SEN HYÖDYT?
Kirjanpidon vaatimukset vaihtelevat yhtiömuodon mukaisesti. Esimerkiksi osakeyhtiön kirjanpito on paljon tiukempaa, kun toiminimen kirjanpidon hallinta.
Seuraavaksi kerromme toiminimen kirjanpidon ja osakeyhtiön kirjanpidon perusteista.
Toiminimen kirjanpito
Toiminimen kirjanpidon tekeminen auttaa sinua ymmärtämään yhdenkertaista kirjanpitoa. Yksityisen elinkeinonharjoittajan yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa sitä, että voit tehdä kirjanpidon yhdelle tilille.
Tällöin toiminimen tulot ja menot kirjataan maksupäivälle, eli jos asiakkaan maksu tulee tilillesi 20. kesäkuuta, maksu kirjataan samalle päivälle.
Sinun täytyy myös tehdä veroilmoitukset ja kirjata tulovero- sekä arvonlisäveroilmoitukset. Toiminimen kirjanpito vaatii sinua seuraamaan ja kirjaamaan ylös kaikki päivittäiset liiketapahtumat, kuten myynnit ja ostot.
Toiminimen kirjanpidon tekeminen opettaa sivutoimista yrittäjää
Tekemällä kirjanpitoon liittyvät tehtävät itse, saat kattavan kuvan yrityksen kustannuksista ja tunnistat mahdolliset säästökohteet helposti. Saat myös pidettyä henkilökohtaiset tulot ja menot sekä yrityksen kirjanpidon erillään.
Oikein tehtynä kirjanpito on hyödyllistä, sillä voit itse tarkastella myynnin kehittymistä ja kulurakennetta, mikä auttaa sinua kehittämään yritystoimintaasi.
Toiminimen kirjanpito itse tehtynä on erityisen hyvä ratkaisu silloin, kun toimit sivutoimisena yrittäjänä tai kirjanpitosi pysyy kuukausittain lähes samankaltaisena.
Osakeyhtiön kirjanpito
Kahdenkertainen kirjanpito on yleisempi tapa tehdä yrityksen kirjanpito ja sitä käytetään osakeyhtiön kirjanpidossa. Tällöin yrittäjä kirjaa tapahtumat vähintään kahdelle tilille.
Debet-puolelle täytyy kirjata rahan kohde ja kredit-puolelle rahan lähde. Voit tehdä kirjaamisen itse, mutta kirjanpitäjä on yleensä paras ratkaisu. Kirjanpitäjän tehokas kirjanpito-ohjelma hoitaa kirjaamisen helposti ja ilmoittaa heti, onko tilisi plussalla vai miinuksella.
Osakeyhtiön kirjanpidossa sinun täytyy tehdä tilinpäätös, tuloslaskelma, tase sekä selvittää niiden tositteet. Kirjanpitoa varten yrityksen verotuksentulee olla kunnossa ja ajan tasalla.
Osakeyhtiön kirjanpito vaatii tarkkaa verosuunnittelua ja sinun täytyy tietää, miten yhteisövero, arvonlisävero ja ennakkovero lasketaan ja maksetaan.
Mikäli yrityksen palkkalistoilla on työntekijöitä, täytyy sinun myös hoitaa kirjanpidossa palkanlaskentaan liittyvät tehtävät, kuten esimerkiksi ennakkopidätykset ja työnantajamaksut. Osakeyhtiön omistajan täytyy myös raportoida yrityksen toiminnasta osakkeenomistajilleen.
Osakeyhtiön kirjanpito vaatii perehtymistä
Pienelle osakeyhtiölle kirjanpidon tekeminen itse voi tuoda paljon tietämystä yrityksen taloushallinnon todellisesta tilanteesta. Se voi myös auttaa päätöksenteossa ja liiketoiminnan seurannassa.
Osakeyhtiön kirjanpito vaatii kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa, kun toiminimen kirjanpito, joten vaihtoehtoisesti hyvä kirjanpitäjä voi tehdä verotuksen nopeammin ja kustannustehokkaammin.
KENELLE YRITYKSEN KIRJANPIDON ULKOISTAMINEN ON PARAS RATKAISU?
Suosittelemme yrityksen kirjanpidon ulkoistamista niin toiminimelle kuin osakeyhtiöille, jotka haluavat lisätä taloudellista läpinäkyvyyttä sekä saada ajantasaista tietoa ja raportteja liiketoiminnan tilanteesta.
Kirjanpitoa kannattaa harkita ulkoistettavaksi seuraavissa tilanteissa.
Pienet ja keskisuuret yritykset
Jos yrityksellä ei ole tarpeeksi resursseja tai halukkuutta ylläpitää ja opetella kirjanpidon saloja, kirjanpito tulee ulkoistaa osaavalle tilitoimistolle. Varsinkin, jos itse liiketoiminnan harjoittamiseen kuluu paljon aikaa, on parempi ulkoistaa hallinnolliset asiat kirjanpitäjälle.
Nopeasti kasvavat yritykset ja startupit
Kasvuyritykset ja startupit voivat hoitaa kirjanpidon yrityksen alkuvaiheessa itse, jotta käsitys liiketoiminnan todellisesta tilasta on hallinnassa. Kun yritys puolestaan alkaa kasvaa, ja työpöydälle tulee paljon muitakin asioita, on oikea hetki ulkoistaa kirjanpito.
Yleensä kun liiketoiminta on vakiintunutta, on resurssien puolesta järkevämpää siirtää vastuu kirjanpidosta tilitoimistolle. Kirjanpidon ulkoistaminen mahdollistaa yrityksen keskittymisen kasvuun ja uusiin innovaatioihin.
Yritykset, joilla ei ole vahvaa taloushallinnon osaamista
Välttääkseen kirjanpitoon kohdistuvat virheet, yrittäjä voi ottaa suoraan avukseen kirjanpitäjän. Mikäli kirjanpito ja yrityksen verotus eivät ole entuudestaan tuttuja, tai ne tuntuvat haastavilta oppia, kannattaa yrittäjän kääntyä heti osaavan kirjanpitäjän puoleen.
Ulkoistettu kirjanpito varmistaa yrityksen liiketoiminnan sujumisen ja kirjanpitäjä tekee kaiken kirjanpidon, kuten tilinpäätöksen tilikauden lopussa sekä kaikki muut menojen ja tulojen kirjaamiset.
Sesonkiluonteiset yritykset
Kausiluonteiset yritykset, kuten esimerkiksi kesällä toimivat kahvilat ja kioskit tai talvella toimivat urheiluvälinevuokraamot, hyötyvät ulkoistetusta kirjanpidosta, sillä sesonki on lyhyt ja kirjanpito voi viedä liikaa aikaa liiketoiminnan harjoittamiselta.
SAAT MODERNIT KIRJANPIDON TYÖKALUT ECOUNTILTA
Toiminimien yhdenkertainen kirjanpito tai osakeyhtiöiden kahdenkertainen kirjanpito, onnistuvat eCountilta tehokkaasti.
Palvelumme pohjautuu vahvasti automaatioon, jonka avulla varmistamme edullisen hinnan ilman piilokustannuksia. Meiltä saat henkilökohtaisen tilitoimistopalvelun fiksusti ja tehokkaasti.
Ota yhteyttä löytääksesi tehokkain ratkaisu kirjanpitosi toteuttamiseen.
Ota yhteyttä tänään ja varaa maksuton esittely
Ota yhteyttä jo tänään ja tutustu siihen, kuinka kirjanpitopalvelumme voivat hyödyttää yritystäsi. Odotamme yhteydenottoasi ja mahdollisuutta auttaa sinua hoitamaan kirjanpitosi kuntoon. Fiksusti ja tehokkaasti.